Close

Kingsgate Primary School

Bespoke educational setting for West Hampstead pupils

View Project Overview
×

Project Overview

Client London Borough of Camden
Value £12.4m
Expertise Building
Sector Education
Timeline September 2015 - August 2017
Location England - South and Midlands
× Portrait Example

Project summary

Generating £1m in savings as a result of our innovative design strategy, we delivered a new two storey school building (GIFA - 2,392m2) and expansion to Kingsgate Primary School.

This £12.4m project incorporated nursery accommodation and a community centre, as part of a mixed-use masterplan of a former industrial estate in West Hampstead, London. Tailored to the client’s vision, our two-phase design and construction programme was completed on time and within budget, and featured modern methods of construction (MMC), including a cross laminated timber frame system as a more efficient alternative to traditional structural frame solution.

The detail

Exceeding client expectations, we conducted a noise survey over a prolonged period of time to assess the impact of passing freight trains and, using a professional recording studio, we modelled the acoustics for the client and Headteacher to auscultate. Upon consultation, the noise impact of rail traffic was deemed negligible. As a result, the original design was remodified with the requirement for isolation springs removed, creating a much more efficient foundation design and culminating in £1m of savings.

Incorporating the delivery of enabling works, such as the demolition of existing industrial units, tree removal and the construction of a retaining wall, in parallel with the construction programme, the target completion date of August 2017 was adhered to. This ensured that the school opened as planned ahead of the new school year.

Aesthetically, the iconic school building’s civic façade stands out with cross-laminated timber and intricate grey brickwork. Meanwhile, its distinct saw-toothed and double-pitched roofline pays homage to the area’s rich industrial past while daylight is maximised through the north clerestory windows into the teaching spaces, offering a spacious quality throughout the school.


Project Gallery

"Contribution to design development was excellent. We would be very happy to work with GRAHAM again, and to bring the team in earlier to the design development process."

Team Leader, London Borough of Camden