Close

Vox (Build to Rent)

Vox pops in Manchester

View Project Overview Download Case Study
×

Project Overview

Client Glenbrook
Project Value £40m
Expertise Building
Sector Residential
Timeline Aug 2018 - Dec 2020
Location England - North
Download Case Study
× Portrait Example

Project summary

Setting a “high standard for build to rent developments in the UK”, Vox is a 235,000sq ft, 280 apartment scheme spread across two 15-storey buildings in Cornbrook (Manchester) beside the lively setting of Castlefield. Adjacent to Trilogy, another iconic GRAHAM residential project, it offers residents “balanced city living” with a blend of 98 one-bed, 168 two-bed and 14 three-bed units. Vox was designed with “wellbeing in mind”. The “stylish bright and spacious” apartments are finished to a high specification and are complemented by top-class amenities, including an expansive rooftop that features a unique 130m residents’ running track and a lounge with an eye-catching cloud pine tree. We applied our technical expertise throughout, influencing the feasibility stage before concluding a two-year construction programme in December 2020.

The detail

Our £40m design and build programme has created one of “Manchester’s most exciting new developments”. The Build to Rent scheme, just a ten minute walk from the city centre, includes 280 apartments, a ground floor convenience retail unit and landscaped public realm. It is complete with 50 under-building car parking spaces, together with EV charging points, and storage for over 280 bikes. Vox was constructed using piled foundations, with a concrete frame structure, precast columns and walls, and insitu slabs. The balconies were formed with thermal breaks and insitu concrete plus a precast corbel expressed slab edge on every floor. In order to deliver high acoustic performance, we installed twin wall partitions. Designed by Sheppard Robson Architects, Vox’s community and wellbeing “vibe” is exemplified in its 15th floor rooftop that blends leisure (gym, studio and external running track) with social (lounge, garden) in one iconic space. We applied digital construction tools, such as VR and AR, to simulate and inform the residential scheme, enabling the client team to suggest changes to the finishes and to complete quality management inspections.

Project Gallery

“This project sees the transformation of a disused industrial site into a highly-sustainable development which will undoubtedly spearhead further regeneration in this area of Manchester. The health and wellbeing of its residents have very much influenced the design and fit-out of the scheme, from the inclusion of a running track to the location of the shared areas, which are located on the rooftop to maximise sunlight and views.”

Danny Roberts, Senior Project Manager - Glenbrook